İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, 6284’ü uygulatacağız!
İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, 6284’ü uygulatacağız!
Her gün erkek-devletin kadın düşmanı ve cezasızlık politikaları yüzünden katlediliyoruz.
Yaşamımızı tehdit eden bu düzene karşı yaşam güvencemiz olan haklarımızı korumakta ısrarcıyız!
#Herkesiçin6284
6284 Sayılı Kanun Nedir?
6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla yasalaşmıştır.
Toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve ayrımcılığa karşı mücadele ettiğimiz süreçte, kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi bakımından kritik düzenlemeler içermektedir. Yasa, “Kadına Yönelik Şiddet” tanımı nedeniyle toplumsal cinsiyet temelli şiddetin tanınması ve devlet organlarına bu bakımdan sorumluluk yüklemesi açısından önemli bir kazanım sağlamıştır.
Kimleri Koruyor?
1. Kadınlar
2. Çocuklar
3. Aile bireyleri
4. Tek taraflı ısrarlı takip mağdurları
Nasıl Koruma Sağlıyor?
Yasa kapsamında;
1. Barınma yeri sağlanması,
2. Geçici maddi yardım yapılması,
3. Psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan
danışmanlık hizmeti verilmesi,
4. Hayati tehlikesinin bulunması halinde koruma altına alınması,
5. Hayati tehlike halinde Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi,
6. Failin müşterek konuttan uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi,
7. Failin korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması gibi tedbirler uygulanabilir.
Uygulanabilecek koruma yöntemleri yalnızca yasada sayılanlar ile sınırlı olmayıp, hakimin uygun göreceği benzer tedbirlere hükmedebileceği düzenlenmiştir.
İstanbul Sözleşmesi ve 6284
6284 sayılı Kanun kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik önemli düzenlemeler içermekle birlikte, İstanbul Sözleşmesi’ne kıyasla çok daha dar kapsamlı bir koruma sağlıyor. İstanbul Sözleşmesi’nde şiddetin önlenmesine yönelik bütüncül politikalar üretilmesi devlete bir yükümlülük olarak yüklenirken, 6284 sayılı Kanun münferit olaylara yönelik bir koruma öngörüyor. Bu bağlamda, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair izlenilen politikalarla ilgili olumsuz tabloya işaret ederken, uygulamada da giderek artan sorunlara neden oluyor.
Kadınları ve çocukları koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden ve 6284 sayılı kanundan vazgeçmiyoruz!
Katledilen her bir kadın için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Kadına ve şiddete çanak tutan zihniyete karşı kadın dayanışmasını ve direnişini
büyüteceğiz.
Sokaklarda, kampüslerde iş yerlerinde mücadelemizi büyütecek, hakkımız olan özgür yaşamı kuracağız.
Bir kişi daha eksilmeye tahammülüz yok.
Kadınların direnişi kazanacak erkek zihniyet son bulacak!